Hammaste implanteerimine on tänapäeval levinud protseduur. See on parim nii esteetilises kui ka funktsionaalses mõttes hammaste proteesimise viis. HanzaDent Hambaravis tehakse seda igapäevaselt juba aastast 2007. Meil on tuhandeid rahulolevaid implantatsiooni patsiente ja säravaid uusi naeratusi. 

Kui Sul on plaanis hambaimplantatsioon mida oodata?

  1. Implantatsiooni konsultatsioonil selgitab HanzaDent Hambaravi arst põhjalikult mida kujutab endast implantatsiooni operatsioon ja kuidas selleks ette valmistuda. 
  2. Sõltuvalt olukorrast võib hambaarst määramata patsiendile antibiootikumi premedikatsiooni, see tähendab seda, et enne paar tundi enne hamba implantaadi asetamist peaks patsient sissõ võtma talle välja kirjutatud rohu. 
  3. Arsti juurde tulles algab protseduur reeglina suuloputamisest spetsiaalse lahusega, mis vähendab mikroobide hulka suus. 
  4. Edasi istub patsien tooli ja talle tehakse kohalik tuimestus hamba implantatsiooni operatsiooni piirkonda ( juhul kui implanteerimise operatsoon viiakse läbi üldanesteesias, siis alustatakse üldanesteesia tegemisest millele järgneb kohalik tuimestus).
  5. Implantatsiooni protseduuri ajaks kaetakse patsient steriilse linaga, sellisel viisil, et patsiendi kas nägu või nägu ja ülakeha on steriilse lina all. Linas on ava patsiendi suu kohal mille kaudu teostatakse hamba implantatsiooni. 
  6. Protseduur on valutu ja paljude patsientide sõnul “mõnusam” ja kergemini talutav kui näiteks hamba eemaldamine.
  7. Kui hambaimplantaat on lõualuu sisse asetatud, asrt kas õmbleb haava kinni täielikult või asetab sinna ajutise krooni või igeme kujundaja ( selline väike metallpost, mille ümber hakkab ige kasvama). 
  8. Sellega on implantatsiooni protseduur läbi ja patsient saab kaasa koju õpetuse, kuidas hamba implantatsiooni protseduuri järgselt käituta ja talle määratakse uus kontrolli ja õmbluste eemaldamise aeg.

Juhul kui patsiendil tekivad küsimused või ilmnevad probleemid ( näiteks valu mis kestab üle 24h) peab patsient kliinikuga või arstiga meili või telefoni teel koheselt ühendust võtma. Reeglina juhtub seda üliharva, kuid siiski kõikidel HanzaDent Hambaravi patsientidel on võimalus probleemide tekkimisel koheselt kliinikuga kontakteeruda ja esimesel võimalusel abi saada. Üle 97% hamba implantaate paraneb ja luustub probleemideta. 

Broneeri konsultatsiooni aeg juba täna!

Hammaste implanteerimine on parim hammaste proteesimise viis. HanzaDent Hambaravis on hammaste imlpantaate pandud aastast 2007. Meil on tuhandeid rahulolevaid implantatsioone patsiente. Me teame, et implantatsiooni edukus on paljus patsiendi enda käes. Ülioluline on patsiendi soov ja võime oma hambaid ja implantaate sailitada, ning selle tagab korralik ja efektiivne suuhügieen.

Hambaimplantaat on maksimaalselt oma hamba sarnane. Ning selle hooldus samuti.

Oluline on pesta hambaid kaks korda päevas, seda võimalusel elektrilise hambaharjaga. Elektriline hambahari on tava harjast efektiivsem, selle pea on väike ja sellega pääseb ligi ka raskesti ligipääsetavatesse kohtadesse. HanzaDent Hambaravi hambaarstid meeleldi õpetavad oma patsientidele õiget hammaste harjamise tehnikat, mis tagab hea töö tulemuse ja pika nii oma hammaste kui implantaatide eluea.

Samuti on oluline hammaste vahede puhastamine, seda kas hambaniidiga või hammaste vahe harjadega. Arst soovitab Teile milline vahend, kas hari või niit on just Teile sobivam.

Kui Teil on implantaatidele kinnituvad pikad sillad siis mõningatel juhtudel on oluline käia arsti juures neid puhastamas, kui arst võtab selle silla suust ära, puhastab selle ära, puhastab ära ka suus olevad implantaadid ja asetab selle silla tagasi.

Reeglina peale hamba implantatsiooni protseduuri selgitab arst individuaalselt igale patsiendile kuidas implantaati hooldada ja kui sageli kontrollis käia. Samuti soovitab arst iga patsiendi jaoks individuaalselt mis ajavahemiku tagant oleks tal kasulik käia teostamas professionaalset suuhügieeni. 

Broneeri konsultatsiooni aeg juba täna!

Valu hirm on üks põhilisi faktoreid, mis hoiab inimesi hambaarsti toolist eemal. Pea kõik patsiendid küsivad enne igasuguse protseduuri: “kas see on valus?”

Sellele küsimusele vastab HanzaDent Hambaravi arst dr. Regina Kuningas-Ott.

Suurem osa hambaravi hirme on inimestel pärit kas enda minevikust, kui ei olnud veel kasutusel kaasaegseid ravi ega valutus meetodeid, või hoopis on hirmud pärit teise hirmu juttudest. 

Siinkohal tahaks kõikki veenda, et kui inimene ei oota kodus hamba täielikku lagunemist või kroonilise põletiku ägenemist on hambaravi seal hulgas hammaste implantatsioon valutu protseduur. Peale implantatsiooni protseduuri on suurem osa minu patsiente pigem üllatunud kui valutu ja kergesti talutav see protseduur on.

Protseduuri valutust tagavad tänapäeval kasutusel olevad tõhusad tuimestus lahused. Kõige kartlikumad patsiendid saadav veel enne tuimestuse süsti tegemist spetsiaalne geeliga tuimestada süstekohta. Sellisel juhul pole küll kellegil mõttet valu karta.

Nende inimeste jaoks kelle implantatsiooni protseduurid on pikk, kuna on vaja paigaldada mitu implantaati või nende jaoks, kes ikkagi ei suuda ületada oma valu ja hambaarsti hirmu pakub HanzaDent Hambaravi võimalust asetada implantaate sedatsioonis (narkoos). Sellisel lisaks kohalikule tuimestusele tehakse ka üldanesteesia, ehk patsient magab kogu protseduuri vältel ja valutustamine on igati tagatud.

Hammaste implantatsiooni protseduuri eel saab patsient ka tavaliselt suukaudu valuvaigisteid, mis hakkavad mõjuma just selleks ajaks kui kohalik tuimestus üle läheb. Koju saab patsient ka valuvaigistite kasutamise juhendi.

Kokkuvõtteks tahaks õelda, et HanzaDent Hambaravis on hammaste implanteerimine täiesti valutu protseduur ja iga patsiendi jaoks leitakse just tema jaoks parim lahendus. 

Broneeri konsultatsiooni aeg juba täna!

Tartu Ülikooli hambaarstiteaduse instituudi teadlased korraldasid koostöös Eesti hambaarstide liiduga ja Eesti haigekassa tellimusel üleriigilise uuringu, kus osales üle 1300 lapse vanuses 3, 6 ja 12 aastat, et hinnata nende hammaste tervislikku seisundit. Uuringu tulemused näitasid, et Eesti laste hammaste tervis on Euroopas üks halvimaid. Täna keskendume laste regulaarsete hammaste kontrolli vajadusele ja tähtsusele.

Dr. Regina Kuningas-Ott, oma kogemust hambaarstina aastast 2005.

Ta on ravinud nii lapsi kui täiskavanuid väga erineva suuõõne ja hammaskonna probleemidega. Täna räägib ta laste ja noorukite hammaste tervise säilitamise ja regulaarsete kontrollide vajadusest.

Laste hammaste ja suuõõne tervis on meie hambaarstide prioriteet. Seda peavad kaitsma ja hoidma nii laste vanemad kui ka laste hambaarstid. Lapsed on unikaalsed patsiendid, kes erinevad täiskasvanutest paljude anatoomiliste ja füsioloogiliste omaduste poolest. Kõik patoloogilised protsessid laste suuõõnes kulgevad palju kiiremini, mida võib seletada veel piimahammaste õhema emailiga, hambapesu ebatäiuslikkusega ning  lisaks ei tohiks tähelepanuta jätta ka immuunsüsteemi erilist tööd, mis alles õpib õigesti toimima.

Selle põhjal kulgeb nii piimahammaste kui ka laste ja teismeliste jäävhammaste kaaries agressiivsemalt ja kiiremini. See kiiresti areneda tüsistusteks, nagu hambanärvipõletik ehk pulpiit ja hammaste juurealune põletik ehk periodontiit, mis sõltuvalt vanusest võivad ohustada piimahammaste enneaegset kaotust ja sellest tulenevalt hambumushäirete tekkimist.

Kõik need asjaolud määravad laste ja teismeliste hambaarsti vastuvõtu sageduse – iga 6 kuu järel. Need reeglid kehtivad lastele, kellel ei esine raskeid kaariesevorme ja kellel pole somaatilisi haigusi, mis halvendaksid suuõõne seisundit. Kuid alati  individuaalse laste hambaarsti külastusgraafiku võib määrata raviarst.

Regulaarsete hambaarsti külastuste puhul avastab ja ravib laste hambaarst hammaste kaariest, võimalikke hammaste põletikke, hambumuse häireid, võib avastada hingamise, näo kolju arendu ja foneetika probleeme. Vajadusel suunab laste hambaarst lapse edasi spetsialisti juurde.

Regulaarne laste hammaste ravi ja kontroll tagab:

HanzaDent Hambaravis Tervisekassa kindlustuse olemasolu puhul tasub laste hambaravi eest Eesti Tervisekassa. 

Broneeri konsultatsiooni aeg juba täna!

Sellele küsimusele vastab Hanzadent Hambaravi arst dr. Regina Kuningas-Ott.

Hammaste implanteerimine on tänapäeval hambaravis igapäevane protseduur.

Tegu on kirurgilise protseduuriga mille jooksul asetatakse lõualuusse puuduva hamba kohale kruvi, mõningatel juhtudel asetatakse kruvi ka kohe ( või mõne päeva möödudes) ajutine kroon või protees. Teistel juhtudel jäetakse kruvi paranema, kas õmmeldakse limaskest pealt kinni, et et inimesel suus midagi üldse ei paista või jääb näha väike metalliks paranemiskruvi.

Reeglina viiakse protseduur läbi kohaliku tuimestusega ja patsient saab protseduuri järgselt suukaudselt käsimüügi valuvaigisteid. Patsient saab neid ise võtta vajadusel. Arst annab kaasa ka õpetuse kuidas rohtu võtta.

Suuremalt osalt proteesitakse ehk implanteeritakse üksikuid hambaid. Ning patsientide sõnul on protseduur palju lihtsamini talutv, kui nii võib öelda, meeldivam võrreldes hamba eemaldamisega. Reeglina valutab haava koht maksimaalselt ühe ööpäeva. Harva võib esineda turset ja 2-3 päeva kestvat valu. Seda enamuses juhtudel kui implanteerimisele lisaks tehakse kas igemeplastikat või lisatakse kunstluud luumahu suurendamiseks. Kindlasti peale implanteerimist võtab patsient antibiootikume ja vajadusel valuvaigisteid.

Seega üksiku või paari implantaadi asetamise järgselt reeglina taastuvad patsiendid ruttu ja ilma eriliste kaebusteta.

Juhtudel kui toimub ulatuslik kirurgiline protseduur kui eemaldatakse palju hambaid ja asetatakse mitmeid implantaate ka siis enamused patsiendid taastuvad päeva-paariga. Sellistel juhtudel võib esineda rohkem turseid ja isegi sinikaid näol operatsiooni piirkonnas.

Hambaarst kindlasti hoiatatud patsienti ette sellest millist taastumist on oodata. Kuid siiski enamusel juhtudel on taastumine patsientidel kerge või hästi talutav.

Broneeri konsultatsiooni aeg juba täna!

Meie elukeskkond on täis hambaimplantaadi reklaame kes kõik pakuvad neid erinevate hindadega. Kuidas nendes reklaamides orienteeruda ja millele tähelepanu pöörata selgitab HanzaDent hambaravi peaarst dr.  Regina Kuningas-Ott.

Hambaimplantaat on tänapäeval parim ja kaasaegseim hammaste proteesimise viis. Hambaimplantaat ja/või hambaimplantaadid võimaldavad taastada nii üksikuid hambaid kui ka mitmeid järjestikku puuduvaid hambaid. Erinevad kliinikud pakuvad implantaate erinevate hindadega mille poolest need üksteisest erinevad?

Maailmas on tuhandeid erinevaid hambaimplantaate tootvaid firmasid. Nende toodang ehk hambaimplantaat ise erineb teistest , sulami, suuruse ja selle poolest millist porteetilist konstruktsiooni saab selle implantaadi peale teha.

Implantaatide sulameid on erinevaid: AlVaTi, 4 klassi Titaan, 5 klassi Titaan, Titaan tsirkooniga.

Erinevad sulamid on erineva tugevusega võimaldades luua väiksema suurusega implantaate, see on väga hea  ja kasulik juhul kui patsiendil on tuleval atrofeerunud luu ja tavasuuruse hambaimplantaadi jaoks on luumaht ebapiisav.

Samuti hambaimplantaadi pind võib olla erinevalt töödeldud suurendamaks selle külge luu kinnikasvamist.

Hambaimplantaatide kuju võib olla erinev. Osad implantaadid on mõeldud eelkõige kohese implantatsiooni jaoks ehk see on olukord kus implantaat asetatakse lõualuusse sisse kohe peale hamba eemaldamist. Osad implantaadid sobivad implanteerimiseks kui hamba eemaldamisest on möödunud juba mitu kuud.

Hambaimplantaatide tootjad on ka väga erinevad, on firmasid mis on olnud turul juba aastakümneid ja millel on ette näidata pikaajaline nenede poolt toodetud implantaatide eluiga ja positiivne patsientide kogemus. On noori firmasid kellel seda pole.

Kõik need faktorid moodustavad implantaadi hinna. Parima implantaadi enda jaoks leiab patsient koostöös hambaarstiga. See on väga individuaalne ja sõltub paljudest faktoritest.

HanzaDent Hambairvi pakub erinevates hinnaklassides hammaste implantaate selleks, et iga patsient leiaks endale sobiva.

Küsige julgelt hambaimplantaatide kohta HanzaDent Hambairvi arstidelt!

Broneeri konsultatsiooni aeg juba täna!

Parima hammaste proteesimise võimaluse leiavad reeglina hambaarst ja patsient koos.
Arvesse võetakse patsiendi anatoomilisi eripärasusi, proteesimist vajavad hammaste hulka, suus olevate hammaste eluea prognoosi, patsiendi soove ja eelistusi ning kindlasti patsiendi materiaalseid võimalusi.
Hammaste proteesimise eesmärk on taastada nii esteetika kui ka funktsioon. Hambaproteesid peavad olema maksimaalse loomuliku välimusega ja harmooniliselt sobima patsiendi näoga loomaks ilusat naeratust.


Tänapäeval enam vastab nendele nõuetele hambaimplantaat. Implantaatidele võib teha nii üksikuid hambaid kui ka sildproteese. Sildproteesi puhul asetatakse 2 või enama hambaimplantaadi peale rohkem hambaid. Näiteks 2 implantaadi peale võib asetada 3 kuni 4 hammast sõltuvalt patsiendi anatoomiast ja puuduvate hammaste hulgast. Kogu hambaharja taastamine on võimalik alates 4 hamba implantaadi asetamisest ( all on 4). Võimaluse korral tuleks eelistada rohkemat implantaatide hulka kogu hambarea taastamiseks.


Suust eemaldatavaid proteese on erinevaid. Võrreldes hambaimplantaatidel tuginevate proteesidega on nende püsimine esteetika ja funktsioon kehvem. Samuti võtab inimesi rohkem aega nendega harjumine. Nad võivad suus liikuda ja mõningatel juhtudel on vajalik näiteks proteesiliimi kasutamine nende püsivuse parandamiseks. Harvadel juhtudel ka proteesiliim ei taga suust eemaldatava proteesi püsimist. Proteeside püsimist saab parandada lisades hambaimplantaate mille külge saab suust eemaldatava proteesi kinnitada.


Kindel soovitus on alati enne hammaste eemaldamist läbi arutada ja panna paika hammaste proteesimise plaan. Kui on näiteks plaanis teha suust eemaldatav protees mõne lisa kinnitust pakkuva hambaimplantaadiga siis tänapäeval arvatakse et parim viis hamba implanteerimiseks või implantaadi panemiseks on kohe hamba eemaldamise järgselt. See tagab väiksema lõualuu mahu kadu (mis järgneb hamba eemaldamisele) ja paremad tulevase proteesi püsimise.
Üksikute hammaste proteesimise puhul on tänapäeval parim valik hambaimplantaat. Hambaimplantaat taastab puuduva hamba nii esteetilises kui funktsionaalses mõttes. Erinevalt sildproteesist ei vaja see kõrvalolevate hammaste lihvimist, mis tagab nende pikema eluea. Samuti tunnetavad inimesed hamba implantaati suus loomuliku hambana.

Kui on vajadus hambaid proteesida või on planeeritud hammaste eemaldamine kindlasti konsulteerige enne hambaarstiga arutamaks läbi tulevast hammaste proteesi. Koos leiate vastuse milline proteesimise võimalus on teie jaoks parim. HanzaDent Hambaravi Arstidel on hammaste implanteerimise kogemus alates aastast 2005. Meil on tuhandeid rahulolevaid patsiente ja implanteeritud ja proteesitud hambaid. Julgelt broneerige aeg konsultatsiooni!

Broneeri konsultatsiooni aeg juba täna!

Broneeri aeg